BurgerBelangen wil dat de gemeente Raalte gaat kijken welke mogelijkheden er zijn om enkele windmolens te plaatsen op het industrieterrein “De Zegge VII”. Een aantal jaren geleden besloot de gemeenteraad om geen windmolens binnen de gemeente te willen hebben.  Toch zijn we van mening dat dit besluit opnieuw tegen het licht moet worden gehouden. Het rendement van windmolens is de afgelopen jaren zoveel beter geworden dat we met enkele molens een enorme inhaal slag kunnen maken in onze energie doelstellingen. Zonder windenergie gaan we dit niet redden. Een windmolen plaatsen  in het buitengebied van onze gemeente is voor BurgerBelangen geen optie. Daarvoor is de impact op het landschap te groot, maar op De Zegge ligt dat anders. “Als we daar enkele windmolens plaatsen vangen we meerdere vliegen in één klap: we maken écht meters als het gaat om de duurzaamheidsdoelstellingen, we verminderen het overschot aan bedrijventerreinen en het verkleint de rem om bedrijventerreinen in de buurtdorpen te mogen ontwikkelen, aldus raadslid Henny Lammers,  die er op wijst dat één windmolen evenveel energie oplevert als ruim 10 hectare zonneparken. “Daarmee halen we de druk weg om grote zonneparken midden in het Sallandse landschap aan te moeten leggen”.

Overigens vindt BurgerBelangen dat het college op zeer korte termijn klip-en-klaar in beeld moet brengen wat er nog moet gebeuren om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. Lammers: “Afgelopen week was een meedenkavond over duurzaamheid en zonneparken, maar op de meest elementaire vraag: ‘wat moet er gebeuren om het doel van 2020 te halen’ bleef het pijnlijk stil. Deze gegevens waren niet paraat. Enorm knullig. Als je als gemeente als doel stelt om in 2020 twintig procent van de lokale energiebehoefte op wekken, dan kun  je eind 2018 niet aankomen met de mededeling dat dit niet bekend is”.

De fractie staat zaterdag 20 oktober (van 10.30 uur tot 14.30 uur) in het centrum van Raalte om met inwoners in gesprek te gaan over de plannen voor zonneparken in het buitengebied. Bovendien loopt BurgerBelangen volgende week enkele dagen mee met de wandelaars van de SallandseWandel4Daagse om onderweg te polsen wat de mening van de inwoners is.

 

(Foto: Deze zonnepanelen staan op het kleinschalige (3ha) zonnepark aan de dorpsrand van Heeten. Met meerdere kleinschalige zonneparken plus 2 of 3 windmolens wil BurgerBelangen de druk bij het buitengebied wegnemen).

Share.

1 reactie

  1. Beste fractie,

    Misschien is het verstandig om je eens meer te verdiepen in windmolens. Een windmolen levert afgerond naar boven ongeveer 0,004% van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte. Vaak wordt de opbrengst weergegeven in elektriciteitsbehoefte van zoveel 1000 huishoudens, waarbij vergeten wordt te vermelden dat 7 miljoen huishoudens slechts 13% van de totale hoeveelheid electriciteit verbruiken.
    Daarnaast bezorgt het veel overlast en zijn ze ook nog een ongezond:
    https://www.destentor.nl/harderwijk/ongezond-veel-lawaai-op-duizenden-woningen-in-de-regio~ac5f6920/

    Het plaatsen van windmolens is in mijn ogen vooral symboolpolitiek om je goed te voelen zonder dat het een substantiele bijdrage levert aan de energietransitie.

    De overlast staat niet in verhouding tot de opbrengst.

Leave A Reply