This Day in History: 2004-09-30

30 september (2004): voor het eerst in de geschiedenis van Raalte en Heino wordt een college van B&W naar huis gestuurd. De fractie van Gemeentebelangen zegt vertrouwen op in het college, inclusief de eigen wethouder (GJ Gorter), waarop Gorter opstapte.  De aanleiding: GB vond dat de gemeenten in een tijd van bezuinigingen geen 600 duizend euro kon uittrekken om betaald parkeren in te voeren: De raad besloot er wel toe. In 2010 is dat bedrag overigens helemaal teruggestort in de algemene middelen, dus per saldo heeft de invoering de gemeente helemaal geen geld gekost.
Overigens is per april 2017 het betaald parkeren, na een verhitte discussie, weer afgeschaft. Gemeentebelangen wilde aanvankelijk extra geld investeren in een vernieuwd systeem (en nu dus juist betaald parkeren handhaven), maar haalde bakzeil met dat plan. Daarop werd gezocht naar een ‘politieke escape’ om van mening te veranderen en alsnog akkoord te gaan met afschaffing.
Ben Nijboer van BurgerBelangen was één van voorvechters van afschaffen, met name omdat er geen parkeerprobleem was in Raalte en het systeem bovendien verliesgevend was.