De een noemt het ‘dialect’, een ander heeft het over ‘het Nedersaksisch’ of over gewoon plat praot’n. Tijdens de raadsvergadering over het cultuurbeleid was één ding volstrekt duidelijk: de streektaal is een belangrijk element binnen ons erfgoed. En dat we daar zuinig op moeten zijn bleek wel uit het feit dat van de 25 raadsleden en er slechts enkelen nog ons eigen streektaal spreken.

Toch werd raadsbreed cultuur omarmd binnen de raad en onze streektaal is daarin een belangrijk onderdeel. Het meest concrete was het voorstel om onder de huidige straatnaamborden een extra naambord te plaatsen met historische of in dialect uitgesproken naam. Als voorbeeld werd de Molenweg (Mölnsteege) in Heino genoemd, of de Marktstraat (‘Achterweg’’) in Raalte. Het voorstel van BurgerBelangen kreeg bijval van de heer Seekles (GB). Wethouder Breun Breunissen omarmde het voorstel en zei toe dit op te pakken.

Als BurgerBelangen bu’w doar blie met. Daarnaast zijn er nog meer ideeën om het dialect meer een verdiende plek te geven in onze gemeente. BurgerBelangen gaat graag met de collega raadsleden in gesprek hierover. En wat ons betreft zal er jaarlijks in maart een vergadering blijven bestaan waarin het dialect spreken vanzelfsprekend is.

Share.

BurgerBelangen Raalte is met zeven raadsleden de grootste coalitie-fractie van de gemeente Raalte.

Leave A Reply