De kop is er af. De eerste dag van de Sallandse Wandelvierdaagse (SW4D) zit er op. Getooid met een blauwe sjaal van BurgerBelangen namen we deel aan de route die (zoals ieder jaar op de openingsdag) richting Wijhe ging. Eerst koers richting Elshof om vervolgens langs museumkasteel Het Nijenhuis en de biologische boerderij van Overesch rustig aan terug te kuieren.

nn
Bij de biologische boerderij van Jan Overesch was een rustpunt ingericht.
BurgerBelangen benut de jubileumeditie van de SW4D om samen met de deelnemers een stukje op te lopen. Hier Ben Nijboer, kort na de start (foto: Geert Hannink/Facebook)
BurgerBelangen benut de jubileumeditie van de SW4D om samen met de deelnemers een stukje op te lopen. Hier Ben Nijboer, kort na de start (foto: Geert Hannink/Facebook)

Ondanks een licht buitje en wat miezerige regen was het vooral gemoedelijkheid wat de boventoon voerde. Onze aankondiging om als BurgerBelangen mee te lopen was kennelijk goed opgevallen. Vrijwel de hele 20 kilometer was er gezelschap van medewandelaars die van de gelegenheid gebruik maakten om ‘een stukje samen op te lopen’. Nee, niet alleen om over politiek te praten, maar over van-alles-en-nog-wat.

Opvallend veel zestigplussers overigens die terloops aangeven te zoeken naar een goed moment om te stoppen met werken. ‘’Ik heb d’r al 43 joar opzitt’n, tís mooi ewes’, ‘Ik mut nog een joar of drie, mar ik kieke of ik d’r eerder uutkan’. ‘’Ut werk op zich vink nog wel leuk, mar die storingsdiensten komt mie dikke de keel uut’.

Het zijn de verhalen van de mensen die de pensioenleeftijd vlak voor neus opgeschoven hebben zien worden, en er –zo zijn de Sallanders dan ook wel weer- er gewoon het beste van maken. De vierdaagse is daarbij een ontspannen tussendoortje.
Een andere deelnemer vertelde spontaan over ontwikkelingen in de Spoorzone, en de kansen die er liggen voor Stöppelhaene, de Stöppelkaters en de Voedselbank. Van de eerste twee waren we al redelijk op de hoogte. Van de betrokkenheid van de Voedselbank niet. Boeiend. En iets om in de gaten te houden.

Op diverse plaatsen waren de wandelaars getuige van de glasvezelwerkzaamheden.
Op diverse plaatsen waren de wandelaars getuige van de glasvezelwerkzaamheden.

Vlak na de eerste rustplaats op De Elshof wordt de meute even opgehouden door passerende vrachtwagens die zich een weg banen langs de afzetting voor de glasvezelwerkzaamheden. Mooi om te zien dat de aanleg van snelinternet al in de gemeente Wijhe is aangekomen. Onze betrokkenheid bij het glasvezelproject blijkt nog op het netvlies te staan; zeker vier wandelaars meldden spontaan dat het kastje bij hen al is gemonteerd, en  belonen dat met een duim omhoog. Menigeen heeft geconstateerd dat de uitvoering vertraging heeft opgelopen, maar maalt daar niet om: ‘Wie bint al lange blie dat ’t er an kump’, zo is de houding.

De gemoedelijkheid is vandaag duidelijk troef. Zware onderwerpen blijven uit. Op het stuk tussen de Stobbenbroekerweg en de Wijheseweg lopen we samen met een man die het gesprek opent met ‘Zooo, ok d’r effen tussen uut?’.
Kennelijk is een antwoord niet nodig, want hij vervolgt zijn inzet met een schets van zijn situatie thuis. Hij is mantelzorger en kan er mede dankzij de inzet van thuishulp een paar dagen tussen uit. “Volnde wekke kriege we weer een keuring veur de taxi-regeling. Jonge jonge wat een gedoe elke keer”.
“Elke keer? Hoe vaak moet zo’n keuring dan?”
“Elk joar. En dan muj oppass’n daj niks verkeerd zegt, want anders hej wel een probleem”. In vogelvlucht krijgen we, gedurende ongeveer een kilometer, zijn zorgen van alledag voorgeschoteld.

Korte tijd later wandelen we het dorp weer in en dompelen we ons onder in de gezelligheid in de tent op het Domineeskamp. De dienstdoende politieman mengt zich onder de mensen en prijst zowel de organisatie als de sfeer. “Dit is mooi. Het loopt perfect. Alle hotels en pensions zitten vol. Dit is goed voor Raalte”.

Morgen/woensdag: dag 2. Loop jij ook mee?

Share.

Leave A Reply