BurgerBelangen wil dat de gemeente gaat bekijken of het voormalige sociaal-cultureel centrum De Joetse geschikt is als permanente werk- en expositieruimte voor beeldend kunstenaars. Deze groep is al heel lang op zoek naar een geschikte (en vooral permanente) locatie. Keer op keer zegde de gemeente toe actief mee te zullen denken. Maar tot op heden zonder resultaat. Afgelopen week maakte de gemeente plotseling bekend dat zij De Joetse wil verkopen, met als reden dat deze nauwelijks nog gebruikt wordt… Maar is dit pand niet bij uitstel geschikt voor de beeldend kunstenaars die al zo lang op zoek zijn? BurgerBelangen wil het weten, vóórdat het verkocht wordt en heeft er vragen over gesteld aan het college.

“We zijn benieuwd of gekeken is naar de optie om dit pand tegen een maatschappelijke prijs te verkopen aan bijvoorbeeld een overkoepelende rechtspersoon/stichting die deze weer kan onderverhuren aan de betrokken kunstenaars of organisaties. De gemeente zou deze stichting, mede in het kader van het nieuwe cultuurbeleid, kunnen adviseren en ondersteunen. De cultuurmakelaar zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het aanboren van diverse fondsen”, zo vraagt Ben Nijboer zich af.

BurgerBelangen vind dat hoe dan ook werk moet worden gemaakt van de toezegging van het college om zich actief in te zetten voor de groep (beeldend)kunstenaars. Het is al jaren bekend dat een groep kunstenaars in Raalte zit te schreeuwen om permanente werk- en expositieruimte. Tot eind 2015 kon deze groep nog terecht in de oude huishoudschool aan de Zwolseweg, maar daar moesten ze uit omdat het pand verkocht werd.  Sindsdien zit men verspreid over meerdere kleine en tijdelijke locaties, waarbij we weten dat sommigen binnenkort weer op straat komen te staan.  “Wij vinden dat we deze kans niet verloren moet laten gaan, en op zijn minst met de betrokkenen (kunstenaars en organisaties) moet bespreken of De Joetse een haalbare optie is. Als het verkocht is aan een private partij is deze kans verloren, en komt ie niet snel terug.

Share.

1 reactie

  1. Paul Tielbeek on

    Gemeente, belofte maakt schuld! Je kunt een nieuw kunst/cultuurbeleid opstellen,
    maar als er vervolgens geen geld vrijkomt en faciliteiten aangeboden worden, stelt dit beleid weinig voor. Kunst en cultuur is meer dan het vieren van grote feesten! Steek je nek eens uit voor kunst en cultuur, dat maakt Raalte een stuk onderscheidender.

Leave A Reply