Als je door het snoeien van boom de opbrengst van zonnepanelen kunt vergroten dan is dat gunstig voor de duurzaamheid doelstellingen. Deze voorzichtige conclusie is te trekken uit een berekening die BurgerBelangen heeft laten maken door een specialist op het gebied van duurzaamheid. BurgerBelangen spreekt van een ‘voorzichtige’ conclusie, omdat de variabelen per situatie nogal kunnen verschillen. “Belangrijk is te weten om hoeveel (in kilo’s)  te snoeien takken het gaat, hoeveel méér zonuren dat voor de panelen oplevert en ook de kwaliteit van de zonnepanelen. Dat vraagt dus per situatie om maatwerk”, zo stelt Ben Nijboer van BurgerBelangen die de berekening heeft laten maken.

Zolang het snoeiwerk beperkt blijft tot 2 a 3 forse takken is er echter vrijwel altijd sprake van een duurzaamheidvoordeel. Het snoeiwerk mag echter niet leiden tot een risico dat de boom  zich niet kan herstellen. Bovendien valt de balans bij ‘kappen’ uit in het nadeel van zonnepanelen.

“Het beste is natuurlijk om bij het aanplanten van bomen in woonwijken vóóraf rekening te houden met de bomenkeuze en de locatie”.

 

Het verslag van de enquête is inmiddels naar de gemeente gestuurd, zodat de uitkomsten meegenomen kunnen worden in het nieuwe groenbeleid. De bespreking van de nieuwe nota groenbeleid staat gepland voor het eerste kwartaal 2017.

Wie een exemplaar van het verslag van de enquête wil ontvangen kan deze opvragen door een mail te sturen naar fractie@burgerbelangenraalte.nl

 

Share.

Leave A Reply