A.J. (Broos) (Ambrosius Johannes) Ganzeboom was burgemeester van Raalte van 30 april 1945 tot 1971. Hij was van KVP-huize.
Ganzeboom volgde ir. J.Th. Everts op die aan het eind van de oorlog slechts heel kort burgemeester was. Daarvoor was mr. H.M. van der Vijver burgemeester van 1934 tot 1945. het verhaal achter deze korte periode van Everts wordt nog toegevoegd. De opvolger van Ganzeboom was Willem Zuidwijk.

Wim Ganzeboom was niet alleen de naamgever van Stoppelhaene, maar was ook altijd aanwezig, bijv om de prijzen voor de optocht uit te reiken.
Broos Ganzeboom was niet alleen de naamgever van Stoppelhaene, maar was ook altijd aanwezig, bijv om de prijzen voor de optocht uit te reiken.

Burgemeester Ganzeboom geldt als de naamgever van het Sallands Oogstfeest Stoppelhaene. In het voorjaar van 1951 kreeg de Raalter imkervereniging van de landelijke imkerbond het verzoek om het Bijenhouderscongres te organiseren. Zij besloten echter daar iets extra’s omheen te organiseren. Tijdens een vergadering bij de burgemeester thuis (waar ook gemeenteontvanger W. A. (Willem) Albers aanwezig was, kwamen ze op het idee het feest een echt Sallandse naam te geven. „Wordt het op 18 augustus gehouden? Noem het dan Stöppelhaene”, stelde Ganzeboom voor. En dat voorstel werd overgenomen.

De informatie over Broos Ganzeboom wordt nog nader aangevuld.

(De foto boven komt uit de collectie van Herman Wigbels, waarvoor dank)

EEen opmerkelijk moment in zijn carrière was op vrijdag 10 maart 1961. In die jaren werd in het voorjaar nog gezocht naar 'het eerste kievitsei' binnen de gemeente. Deze werd dan, vaak met enig ceremonieel, overhandigd aan de burgemeester. Op 10 maart 1961 kreeg burgemeester Ganzeboom op exacte moment op twee verschillende plaatsen het eerste ei aangeboden. Gerard Klomp uit Luttenberg bracht het ei naar het gemeentehuis, ene heer Hofstee (Linderte) bracht het ei naar zijn huis, waar zijn vrouw het ei aannam... In de krant van woensdag 15 maart 1961 werd de anekdote opgetekend..
Een opmerkelijk moment in de carrière van burgemeester Ganzeboom vond plaats op vrijdag 10 maart 1961. In die jaren werd in het voorjaar nog gezocht naar ‘het eerste kievitsei’ binnen de gemeente. Deze werd dan, vaak met enig ceremonieel, overhandigd aan de burgemeester. Op 10 maart 1961 kreeg burgemeester Ganzeboom op exacte moment op twee verschillende plaatsen het eerste ei aangeboden. Gerard Klomp uit Luttenberg bracht het ei naar het gemeentehuis, ene heer Hofstee (Linderte) bracht het ei naar zijn huis, waar zijn vrouw het ei aannam… In de krant van woensdag 15 maart 1961 werd de anekdote opgetekend. (Bron: facebookpagina Groeten uit Raalte).
Share.

Leave A Reply