Ja, er is een wooncrisis in Raalte. Er is geen doorstroming, de druk neemt toe, starters komen niet aan bod! Gisteravond waren we bij een themabijeenkomst van SallandWonen. Aanleiding: Of het plaatsen van tijdelijke (huur)woningen voor Raalte een realistische optie is om met name jongeren een kans te bieden?
SallandWonen heeft een businesscase opgesteld voor de optie van tijdelijke huurwoningen. Wat blijkt: als de gemeente de grond gratis beschikbaar stelt en bouwrijp maakt, dan is er bij een huurprijs van 500 euro voor een appartement van 40m2 nog steeds geen sluitende businesscase maken. De vraag is: willen we dat?
Als fractie hebben we aangegeven op voorhand géén enkele optie om jongeren een kans te geven bij voorbaat willen uitsluiten, dus ook bovenstaande niet. Daarnaast benadrukken we dat er een meer -en snellere- opties zijn om jongeren een kans te geven.
‘Breidt het Deelhuus-pilot, dat nu beperkt is tot drie woningen, uit naar tien of twintig woningen. Daarmee krijgen twintig, maal twee is veertig, jongeren een woning, en dat binnen een jaar’, aldus Ben Nijboer. Als tweede optie pleit Burgerbelangen voor een regeling waarbij ouderen die willen verhuizen ‘van groot naar klein’ gecompenseerd worden voor een hogere huur.
1 reactie
Het is droevig gesteld met het woonaanbod in Raalte. Wij wonen nu meer dan 9 jaar in Raalte en zijn gedwongen particulier te huren. Wij zijn geen starters (ben 58 jaar en zelfstandig, mijn vrouw werkt bij Dunlop, minimum salaris) en dan is de spoeling heel dun. Een simpel rijtjeshuis kost al gauw 280000 Euro en sociale woningen zijn er voor ons niet. Particulier huren is overgeleverd zijn aan de markt en haar graaiende handen.
Waarom wordt er politiek gezien zo makkelijk gekeken naar tijdelijke oplossingen? Dat is slechts het verergeren van de gevolgen van toch al falend beleid. In een hotel ben je tijdelijk, maar wonen moet ook voor hen die nauwelijks mogelijkheden hebben, niet per definitie een doorstroommodel zijn. Woonwijken worden niet beter van veel doorstroming. Zelf moet ik er niet aan denken telkens na 2 jaar te moeten verhuizen omdat mijn contract dan afloopt. Dit soort huurvormen worden volgens mij bedacht door ambtenaren die zelf al jaren fijn wonen in een eigen woning en zich vooral bezig kunnen houden met de riante overwaarde en zicht op meer en groter.
Mijn partij heeft dit jaar niet meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen. Wij hebben wel gestemd. Doch houd ik mijn hart vast of wij over 4 jaar nog wel in Raalte kunnen wonen, omdat het gewoon dan niet meer te betalen is. Wij betalen nu al voor een rijtjeswoning (Koninggspil) meer dan 1000 Euro aan huur en dan houden we ons hart vast voor de inflatie en de huren voor 2023. De huurverhogingen voor 2020, 2021 en 2022 hebben wij gewoon volle pond voor onze kiezen gekregen. Meer dan een derde van onze netto inkomsten gaat naar de huur. En dat in Raalte, dat was 20 jaar geleden ondenkbaar.
Op het moment van dit schrijven zijn jullie de grote winnaars geworden van de verkiezing maar wees aub bestuurders voor alle Raaltenaren, niet alleen voor de lang-ingezetenen, starters, mensen met een beperking, ouderen, urgente gevallen, vluchtelingen of asielzoekers. Een ieder die in onze gemeente woont heeft recht op betaalbaar wonen met een acceptabele woonbeleving. En daar heeft Raalte een schuld te vereffenen met haar ingezetenen.
Veel succes en verlies uzelf niet in het marktdenken maar blijf vooral nuchter in ons geliefde Salland.