Geen winnaars

Waarom zijn sommige tv series zo populair? Wat maakt een goede serie tot een kijkcijferkanon? Een goed format bevat intriges. Personages liegen, hebben affaires en soms wordt er zelfs een moord gepleegd. Er is een ruim pallet dramatische, relationele elementen aanwezig. Macht, bezit, geld en status spelen een rol. Soms is er een held en vaak een slachtoffer. Meestal speelt er een emotioneel thema welke als rode draad door de serie loopt. De kijker boeien lukt alleen als je als schrijver heel goed weet hoe de karakters onder de huid van de kijker kunnen kruipen. Als kijker voel je de dilemma’s, identificeer je jezelf met het karakter.

Afgelopen week kwam er bij de gemeenteraadsleden een brief binnen van omwonenden van de Flierefluiter. In de brief werd uiteen gezet hoe situatie rondom dit dossier is opgebouwd. De buren zijn emotioneel betrokken bij deze jarenlange strijd. Het bouwen, de bestemmingsplannen, opstelling van B&W en reacties vanuit de gemeenteraad. De Ombudsman, rechters en de media: allen zijn betrokken. De familie Pronk van de Flierefluiter bouwt verder. Zij hebben een plek gecreëerd waar vele inwoners van Raalte maar ook van ver daar buiten van genieten. Waar ligt de grens en waar moet je soepel omgaan met richtlijnen, bestemmingsplannen en handhaving? Anderzijds ervaren omwonenden het tegenover gestelde. Waarom worden onze rechten niet bewaakt? Wat betekenen wetten, regels en gerechtelijke uitspraken als er niet streng op wordt gehandhaafd?

Als raadslid lees ik nogmaals de meest recente brief. Ik probeer me in te leven. Hoe zou het zijn voor de familie Pronk om wederom weerstand te ervaren tegen hun mooie plannen? Hoe zou het zijn als omwonende wanneer je je telkens niet gehoord voelt, niet begrepen en overgelaten aan een gemeente waar je voor je gevoel geen steek mee verder komt?

Ik voel me aangesproken door delen uit de brief. De eed afgelegd en dit schept verantwoordelijkheden. Als mens en raadslid wil ik het juiste doen en laten. Als mens en raadslid gun ik deze langlopende serie een happy end. Omdat het zoveel kost: levensgeluk, energie, tijd en geld. En ik stel mezelf de vraag, hoe nu verder? De brief zal beantwoord gaan worden, hoe dan ook. Als raad of vanuit onze fractie. Maar niet zonder eerst te overwegen, te onderzoeken. Eerst de feiten op een rij en daarna onze reflectie erop vanuit BurgerBelangen.

En John de Mol? Die begint zijn een nieuwe tv zender. Hij koopt kopstukken weg bij RTL4 en er is strijd om formats als The Voice. Als John de Mol zou weten van de situatie rond de Flierefluiter, was een serie snel geschreven. Alle ingrediënten zijn aanwezig om mensen te boeien en er komt telkens een nieuw seizoen.  En zoals in veel spannende series zijn er vooralsnog geen winnaars maar leidt elke oplossing tot een nieuwe cliffhanger….

Sylvia van der Heide,
BurgerBelangen

Share.

1 reactie

  1. Ginie Kleinlugtenbeld on

    Mooi Syl. Net als alles in het leven; wikken en wegen. Ben bang dat de uitkomst een winnaar en een verliezer oplevert en er in complexe gevallen zoals dit moeilijk kiezen is, zonder iemand tekort te doen. Dilemma, dilemma!!

Leave A Reply