Lokale ondernemers krijgen de komende jaren meer kans om in aanmerking te komen voor opdrachten van de gemeente Raalte. Relatief kleine opdrachten (met een waarde tot circa 50 duizend euro) worden sowieso aan lokale ondernemers gegund. Dat heet ‘enkelvoudig aanbesteden’. Dat wil trouwens niet zeggen dat deze ondernemers qua kunnen vragen wat ze willen.  Een voorwaarde om in aanmerking te komen voor opdrachten moet men wel degelijk kwaliteit leveren, tegen een marktconforme prijs.  Bij grotere opdrachten (‘meervoudig aanbesteding’) wordt altijd een offerte gevraagd van minimaal 3 en maximaal 5 bedrijven, maar vanaf nu worden daarbij altijd minimaal twee lokale ondernemers bij uitgenodigd. Als het om diensten gaat hebben we het dan over opdrachten tussen de 50.000 en 100.000 euro, en bij concrete werkzaamheden (bijvoorbeeld bestrating aanbrengen) over opdrachten tot zelfs 1,5 miljoen euro.

Ook goed voor inwoners
Met deze opzet komt de gemeente eindelijk tegemoet aan een herhaald verzoek van een aantal partijen in de raad. BurgerBelangen vindt het jammer er zolang gewacht moest op deze aanpassing, maar is uiteraard content dat het er nu eindelijk van gaat komen. Tot nu toe werden slechts enkele procenten de miljoenen euro’s in de eigen regio besteed. Zelfs bij de aankoop van grasmachines werden lokale bedrijven gepasseerd. dat gaat nu dus veranderen. De nieuwe opzet biedt creatieve mogelijkheden voor ondernemers, waar ook de  inwoners van profiteren. In eerste plaats omdat het de werkgelegenheid stimuleert, maar daarnaast wordt bij grotere opdrachten bijvoorbeeld ook gekeken of mensen met een uitkering en/of beperking ingezet kunnen worden.
Op aandringen van BurgerBelangen wordt bij de uitvoering extra gelet op kansen om de bureaucratie bij de aanbestedingen terug te dringen.
De nieuwe regeling is donderdag (28/9/2017) vastgesteld in de raadsvergadering.

Share.

Leave A Reply