Burgemeester Martijn Dadema opende op 14 mei 2016 de vernieuwde brug. Op de foto is goed te zien, welk vrachtverkeer er sindsdien over kan. Daarvoor moesten vrachtwagens met deze lengtes dwars door het dorp.
Burgemeester Martijn Dadema opende op 14 mei 2016 de vernieuwde Nijboersbrug. Op de foto is goed te zien, welk vrachtverkeer er sindsdien over kan. Daarvoor moesten vrachtwagens met deze lengtes dwars door het dorp.

Na vele jaren van vragen, praten en studeren was het op 14 mei 2016 eindelijk zover: de Nijboersbrug in Broekland is breder gemaakt en de constructie is verbeterd, waardoor ook het zwaardere vrachtverkeer probleemloos over deze brug kan. Hoewel de brug feitelijk al een paar weken in gebruik was, is deze op zaterdag 14 mei officieel geopend. Burgemeester Martijn Dadema verrichte de openingshandeling.

 

De vangrail van de oude brug zag er gehavend uit, als teken dat de brug te smal was voor het zwaarder geworden vrachtverkeer.
De vangrail van de oude brug zag er tot het voorjaar van 2016 lange tijd gehavend uit, als teken dat de brug te smal was voor het zwaarder geworden vrachtverkeer.

De Nijboersbrug is een belangrijke verbindingsbrug voor Broekland. Immers: alle leveranciers aan de Broeklandse bedrijven moeten óf via deze brug, of via het centrum van het dorp. Tot de jaren ’80 van de vorige eeuw was dat geen probleem, omdat de bedrijven kleiner waren en het vrachtverkeer minder zwaar. In de loop der jaren nam het verkeer echter toe en met grote regelmaat raakte een vrachtwagen de railing van de brug. Steeds vaker werd vervolgens de route via het dorp genomen.

Midden jaren negentig begonnen de ondernemers en Plaatselijk Belang aandacht te vragen voor deze situatie. Tijdens vele werkbezoeken van raadsleden en wethouders werd over verbreding gesproken, maar het leidde nooit tot echte maatregelen.
Rond 2012 voerde de lokale VVD-fractie de druk op, door niet alleen tijdens meerdere vergaderingen de brug onder de aandacht te brengen, maar ook voor de financiering (Fonds Bovenwijkse Voorzieningen) te zorgen. Wethouder Wagenmans (Gemeentebelangen) kon toen niet anders dan de woorden om te zetten in daden en er écht werk te maken.
Uiteindelijk bleek er zelfs een provinciaal geldpotje te zijn, waar de verbreding goeddeels uit betaald kon worden. De toezegging dat de brug in 2013 opgeknapt zou worden, werd 2014, werd 2015… en zelfs uiteindelijk 2016.

De fractie van BurgerBelangen vindt het jammer dat het allemaal zóóó lang heeft moeten duren, maar…. ook goed dat het eindelijk dan toch gelukt is. Een goede verbinding is goed voor de bedrijven in Broekland, en goed voor de veiligheid in het centrum van het dorp.

 

Share.

Leave A Reply