“We willen geen hekken om Raalte. Absoluut niet. Maar we willen wel dat lokale en regionale bedrijven betere kansen krijgen bij aanbestedingstrajecten van de gemeente”.
Met deze woorden opende Willie Haarman, (oud-)voorzitter van de Kring Raalter Werkgevers dinsdagmiddag een zeer goed bezochte bijeenkomst over het lokale aanbestedingsbeleid van Raalte. Circa honderd ondernemers uit de meest uiteenlopende branches lieten zich informeren over de kansen, met als centrale tip: zorg dat je bekend bent bij de budgethouders.
Tijdens de bijeenkomst werd meteen de daad bij het woord gevoegd: branchegenoten gingen aan één tafel, samen met de betrokken ambtenaar, in gesprek om ervaringen uit te wisselen, kansen te bespreken en vooral om kennis te maken.

De bijeenkomst over Inkoop en Aanbesteding werd zeer goed bezocht. (foto: twitter/J.vanLoevezijn)
De bijeenkomst over Inkoop en Aanbesteding werd zeer goed bezocht. (foto: twitter/J.vanLoevezijn)

De bijeenkomst vormde een voorlopige afronding van een traject dat al in 2009 is gestart in het kader van een Economisch Offensief tegen de toen heersende crisis. Eén van de onderdelen van dat offensief was om de lokale ondernemers vaker en gerichter te betrekken als de gemeente inkopen doet, of klussen heeft uit te voeren.
Dat op dit terrein nog een en ander te verbeteren valt, bleek uit de gepresenteerde cijfers over 2014. In dat jaar werd voor circa 21 miljoen euro aan leveringen en diensten ingekocht. Slechts 14,3% van dat bedrag ging naar bedrijven in de gemeente Raalte. Hoewel nadere benchmarkgegevens ontbraken, werd vanuit de zaal geroepen: ‘dat is toch om te huilen…?!..’.

Ander punt dat de aandacht trok was de uitleg dat de gemeente bij opdrachten tot 35 duizend euro (“maar die grens kan oplopen tot ruim 60 duizend euro”) de klus ‘onderhands’, dus één-op-één kan verdelen. Daarvoor is het voor de budgethouder nodig om te weten welke bedrijven de klus kunnen doen. “Zorg dus dat je bekend bent bij de ambtenaar die over je sector gaat…”, zo luidde het advies.

Aansluitend werd met een ‘meet and greet’ de daad bij het woord gevoegd.

De bijeenkomst, ook bijgewoond door Ben Nijboer van BurgerBelangen, werd georganiseerd door de Kring Raalter Werkgevers, Ondernemersvereniging Broekland, MKB en de gemeente Raalte.

Share.

Leave A Reply