Nog niet eerder bracht Koning Willem-Alexander een werkbezoek aan een gemeente. Deze primeur kwam vandaag (3/12/2019) Raalte toe. De Koning sprak met medewerkers, inwoners en bestuurders van Raalte. De gesprekken gingen over het betrekken van de inwoners bij zowel beleid als uitvoering. Het bezoek was mede bedoeld om waardering uit te spreken voor lokale overheden en besturen, maar de Koning was daarnaast ook geïnteresseerd in het wel en wee binnen de gemeente. 

Het werkbezoek begon met een gesprek met een aantal medewerkers, collegeleden en inwoners. De Koning was geïnteresseerd in hoe de gemeente samenwerkt met de samenleving en hoe zij omgaat met de nieuwe taken die zij als overheid heeft gekregen. Het gesprek ging bijvoorbeeld over: hoe is je werk de afgelopen jaren veranderd? En wat heb je nodig in deze tijd om je werk als ambtenaar of bestuurder goed te doen? En welke dilemma’s horen bij de participatie met de samenleving? Ook inwoners kwamen aan bod. Renate Grefelmans (Luttenberg) en Jos Neulen (Mariënheem) vertelden over hun veranderende rol in bijvoorbeeld een Plaatselijk Belang en over hoe zij de samenwerking met de gemeente ervaren.

Vanuit elke fractie nam één raadslid deel aan het gesprek met de Koning. BurgerBelangen werd vertegenwoordigd door Ben Nijboer. Verder waren aanwezig: Egbert den Daas (LA), Arie vd Wilt (PvdA), Bert Terlouw (D66), Irene van der Vegte (CDA) Alexander Kreule,(VVD) , Jan Schokker (GB) en Ralph Mulder (GL). (foto: tweet VNG)

Het werkbezoek werd afgesloten met een gesprek met leden van de gemeenteraad. Ze spraken over hun rol en taken als volksvertegenwoordiger. Een persoonlijk gesprek over onder andere de combinatie van raadslid zijn en daarnaast een baan hebben. Ook de veranderende rol van de gemeenteraad door toenemende participatie van inwoners kwam ter sprake.
Op foto boven, vooraan v.r.n.l: Burgemeester Dadema, Koning Willem-Alexander, en de raadsleden Sylvia van der Heide en Henny Lammers.

 

Share.

Leave A Reply