Is het mogelijk om starters binnen enkele maanden een betaalbare woning aan te bieden? Het klinkt als muziek in de oren. En toch is dat mogelijk. Dat is de conclusie na een werkbezoek aan Mensink Bouwbedrijf in Broekland.

De fractie was daar op bezoek op uitnodiging van Yke Scholten en Marten Jansen van Innovatiehub Salland. Dit project is o.a. gehuisvest in het pand van Mensink Bouwbedrijf Broekland en is een samenwerkingsverband van vier Sallandse bedrijven met Hogescholen Saxion en Windesheim en Universiteit Twente. Studenten werken aan innovatieve bouwprojecten. Een heel concreet voorbeeld: compacte woonunits, compleet met woonkamer, slaapkamer, keuken en sanitair, die in bestaande gebouwen kunnen worden geplaatst. Dat kan een boerenschuur zijn, een vrijkomende kerk, of leegstaand winkelpand.

De aanleiding voor het werkbezoek was de oproep van BurgerBelangen om alles uit de kast te trekken om de huidige starters kans op een woning te geven. Niet met een woning over 10 jaar, maar op korte termijn. De gemeente Raalte wil, en mag tot 2030 ruim 1000 woningen extra bouwen. ‘Een mooie ambitie”, zo steunt BurgerBelangen dit voornemen, “maar de huidige starters hebben niets aan plannen voor 2030. We vinden dat we echt out-of-the-box moeten denken om hen ook nú kansen te geven.”
Raadslid Peter van Savoyen heeft opgeroepen werk te maken van startersunits in vrijkomende agrarische gebouwen, en het meewerken aan het plaatsen van ‘startersunits’ naar voorbeeld van mantelzorgwoningen in het buitengebied. Een derde optie het realiseren van woonunits in leegstaande schuren in het buitengebied. Deze oproep leidde vrijwel direct tot een uitnodiging voor het werkbezoek aan de Innovatiehub Salland. “We zijn aangenaam verrast. Niet alleen omdat het een initiatief is van een lokaal bedrijf, maar vooral omdat het concept kant en klaar is. De eerste woningen kunnen er eind van dit jaar staan. Hoe mooi is dat”, aldus Van Savoyen. 

Innovatiehub Salland is een initiatief van Bouwbedrijf Mensink (Broekland), Boerhof (Heeten), Nijhof Installatietechniek (Broekland) en Lenferink Onderhoudswerken (Heino). www.innovatiehubsalland.nl

Share.

Leave A Reply