BurgerBelangen vindt dat de gemeente Raalte serieus moet kijken naar de optie om bewakingscamera’s te plaatsen bij de opstapplaatsen van discobussen. Met name ná een avondje stappen zorgen jongeren met regelmaat voor overlast, inclusief vernielingen. “Camerabewaking werkt preventief en helpt de daders op te sporen.”

Onlangs wees de lokale politie nog op de kracht van camera's: het zijn extra ogen voor de politie.
Onlangs wees de lokale politie nog op de kracht van camera’s: het zijn extra ogen voor de politie. Het Dorpshuus van Heino zou erbij gebaat zijn.

In het recente verleden werden vernielingen gepleegd aan het Dorpshuus in Heino. Ook andere inwoners van centrum klagen met enige regelmaat over overlast. Voor Ans Stegeman (beheerder van het Dorpshuus) was dat onlangs aanleiding om tijdens het bezoek van de gemeenteraad aan Heino ervoor te pleiten de opstapplaats te verplaatsen naar bijvoorbeeld de parkeerplaats bij sportvelden. Het college geeft vervolgens als reactie dat zij dat niet kan afdwingen, omdat discobussen nu eenmaal mogen stoppen waar ze willen…. Bovendien, zo vindt het college, is het ook aan de ouders om jongeren aan te spreken..

BurgerBelangen vindt dat het college zich er met deze reactie te gemakkelijk van af maakt. Tijdens de raadsvergadering riep Ben Nijboer de gemeente op om gebruik te maken van de mogelijkheden tot camerabewaking. “Daar gaat op zijn minst een preventieve werking van uit, en als er toch vernielingen worden gepleegd dan zijn de daders in ieder geval op te sporen. Dan weet je ook met welke jongeren, en hun ouders,  ‘een goed gesprek’ gevoerd moet worden”, zo bepleitte Nijboer. Mocht het zo zijn dat het wettelijk niet mogelijk is om camera’s te plaatsen (camerabewaking is vanwege de privacy-wetgeving aan regels gebonden, red) dan is er de mogelijkheid dat het Dorpshuus, aan winkels of bij woningen een ‘private’ camera wordt geplaatst. “Iedereen die niets te verbergen heeft, zal geen bezwaar hebben tegen cameratoezicht. Zeker niet als het de veiligheid ten goede komt en dit soort vernielingen en baldadigheid tegengaat”.

 

Share.

Leave A Reply