Sociaal-cultureel centrum De Joetse is niet in beeld als toekomstige locatie voor beeldend kunstenaars. En er is ook geen zicht op een concreet alternatief. Dat heeft het college laten weten als antwoord op vragen van BurgerBelangen. BurgerBelangen trok onlangs aan de bel toen bekend werd dat De Joetse verkocht zal worden, terwijl beeldend kunstenaars al geruime tijd op zoek zijn naar een geschikte locatie. Sinds zij uit de voormalige huishoudschool moesten, werken ze verspreid over het dorp en ontbeert het aan een vaste werk- en expositieruimte.
“In het nieuwe cultuurbeleid wordt voorgesteld om de beeldende kunstenaars te ondersteunen bij de zoektocht naar een betaalbare permanente werkruimte en/of expositie ruimte. De rol van gemeente is daarin dus faciliterend en ondersteunend”, zo schrijft de gemeente. Inmiddels is wel een overleg gestart tussen cultuurmakelaar Eleon de Haas en de kunstenaars.

BurgerBelangen vindt het een slechte zaak dat het college aan de zijlijn blijft staan, en de bal weer bij de kunstenaars neerlegt. Feitelijk laat het college hen gewoon in de kou staan. “Zeker gezien de hele voorgeschiedenis waarbij deze mensen van kastje naar muur zijn gestuurd, zou een actievere houding meer op zijn plaats zijn. Het enige positieve is dat de kwestie nu expliciet op de agenda staat en onderwerp is in het overleg met de cultuurmakelaar. Bij de behandeling van de nieuwe cultuurnota en bij de begroting zullen we zeker informeren naar de stand van zaken. En als het niet opschiet zullen we zeker opnieuw aan de bel trekken. We blijven hier bovenop zitten”.

Share.

Leave A Reply