Die kwam wel even aan zeg. De boodschap van Rutte. Ruim 7 miljoen inwoners keken naar de persconferentie. Net als ik zullen velen gehoopt hebben dat de maatregelen wat versoepeld zouden worden. Tegen beter weten in, wellicht. Maar nee: de kleinkinderen mogen nog steeds niet op bezoek komen. Verpleeghuizen blijven gesloten voor bezoek. Horeca, kapsalons: blijven dicht. Alle festivals tot 1 september verboden. Een streep door Stöppelhaene en Pompdagen. Auw!!
Dat doet zeer. En nee, niet zozeer voor mezelf. Natuurlijk baal ik als een stekker dat ik de kleinkinderen niet kan knuffelen, of gewoon samen met ze op de bank een boekje lezen. Dat doet pijn, maar toch…

De maatregelen doen vooral zeer als je bedenkt dat dit de nekslag kan (zal?) zijn voor veel bedrijven, ook in onze gemeente. Ga maar na: iedereen weet dat veel horecabedrijven het hele jaar door de handen moeten dichtknijpen om quitte te draaien. De met afstand belangrijkste bron van inkomsten zijn de tenten en terrassen tijdens de feestweken. Daar gaat nu keihard een streep door. Niks topweken voor De Zwaan, voor Neuf, voor de Haenehof, voor BorrelZZ, voor bij Negen, De B, Buuffies en Marktzicht. Niks kasspekken voor clubs in de Stoppelhaenetent. Auw!

Het gaat ook nijpend worden voor de hele sociale infrastructuur binnen onze gemeente. We zijn een echte evenementengemeente en elk dorp heeft een dorpshuis of MFA, een sporthal die draait op de inwoners en daarnaast zijn er de cultuurstichtingen als Podium Heino, Lommerrijk en natuurlijk het HOFtheater. In mijn vrije tijd ben ik voorzitter van de Heinose sporthal en maakte een virtueel vreugdedansje toen ik hoorde dat kinderen weer mogen sporten. Totdat de toevoeging kwam dat dit ‘alleen buiten’ mag. Auw!!
Het zijn onzekere tijden voor stichtingen en verenigingen. In februari deden we raadsbreed nog een oproep om deze clubs te ontzorgen. En wat gebeurt er? Auw!!

Ik bespeur in mezelf een zekere ‘opstand’ omdat sportstichtingen en culturele stichtingen tot nu toe buiten alle regelingen lijken te vallen. ‘Verkeerde SBI-code’ zo is het bureaucratische excuus.
Achter de schermen lijken gemeenten en rijk naar elkaar te kijken….. Het rijk wil dat gemeenten óók een helpende hand biedt. Gemeenten wijzen er op dat de nota van de corona-crisis ook voor hen hoog is, en dat ze al heel veel doen. Dat schiet niet op.
Het voelt ongemakkelijk om boos te zijn over al deze bureaucratie en vingerwijzerij. De échte oorzaak is immers zo heftig. Je (o)pa of (o)ma zal maar op Stevenskamp, Wooldhuis, Hartkamp, Swaenewoerd, Mariaoord zitten…

De situatie is normaliter zorgelijk genoeg om een politiek debat aan te vragen en te pleiten voor een stevig pakket aan maatregelen om de clubs en stichtingen binnen onze gemeente steunen en te ontzorgen. Met als optie om de OZB dit jaar niet ‘uit te stellen’, maar gewoon maar eens een jaartje kwijt te schelden?  Maar tegelijkertijd beseffen we ons ook dat we onze eigen bestuurders en ambtenaren nu niet moeten lastig vallen met politieke discussies.
Zij hebben hun tijd en energie keihard nodig om te zorgen dat bedrijven niet omvallen, dat ZZP-ers deze spannende tijd doorkomen, dat de thuiszorg in de benen blijft, dat mantelzorgers gehoord en gezien worden.

Top trouwens dat kinderen snel weer naar school kunnen. Fijn voor ze. En goed voor alle werkende ouders. Zij zijn toch de motor van eehhh, eehhh… tja, waarvan niet?

 

Ben Nijboer
BurgerBelangen

Share.

Leave A Reply