Het is alweer dik twee weken geleden. Koningsdag. Een mooie dag. De tuindeuren stonden open. Op het terras stond de koffie klaar. Plotseling een flink lawaai vanaf de straatkant. Nu komt er bij ons wel vaker een tractor of ander zwaar voertuig langs, maar omdat het aanhield toch maar even gekeken. Het lawaai kwam van een tractor die met een enorme straal nevel de eikenbomen van onderaf bespoot. Door de wind kreeg ons terras er een flinke walm van mee. Niet echt fijn. Om jeuk van te krijgen.
Nu weet ik: de Hollandse eiken tussen Heino en Raalte worden ieder jaar op deze manier preventief bestreden tegen de eikenprocessierups. Op de achterkant staat met grote letters: biologische plaagbestrijding. Het leidde altijd al tot een onbehaaglijke twijfel. Zeker als ik schoolkinderen door de nevel zag fietsen. Maar ja, het staat er toch echt: biologisch, dusssss…

Enkele dagen later kregen we een brief van Hans de Kort. Op de zijn bekende manier trok hij van leer tegen dit middel. Zijn stijl jeukte. Hij wees op een uitzending van RTV Oost over hoe Overijsselse gemeenten met dit middel, het gaat om Xentari, omgaan. Ook Raalte werkt er mee. De toon van de reportage werd gezet door een bioloog van de Vlinderstichting. Zijn betoog: Xentari doodt niet alleen de eikenprocessierups…., maar ALLE rupsen. Dus alle vlinders-in-spe. Schande. Op social media buitelen voor- en tegenstanders over elkaar heen.

Tegenstanders stellen dat met Xentari ALLE insecten het bokje zijn, en dat het linksom of rechtsom chemische troep is. Funest voor het klimaat. Fataal voor de biodiversiteit. Voorstanders (vaak zijn het gemeenten die reageren) wijzen erop dat het biologisch is, en bedoeld om dat andere ongemak (de heftige jeukklachten bij bijvoorbeeld de fietsers) te voorkomen. “Er is niets beters..”, is dan de strekking. En de bevoegde autoriteit  (NVWA) adviseert het zelfs…

Een rondje surfen op internet leert al snel dat op alle fronten driftig gezocht wordt naar betere methoden. Ik zag een filmpje waarbij ’s nachts aaltjes in de boom worden gespoten, een methode met knoflookextract tot en met buurten waarbij bomen zijn omwikkeld met plastic folie. Bedenk het maar.
Een mooie parallel met de zoektocht naar de ultieme vaccin tegen corona: veel kansrijke initiatieven, maar welke het gaat worden… ??
Zelf hebben we meerdere nestkastjes voor koolmeesjes in de tuin. Niet vanwege de rupsen (tot voor kort wist ik niet eens dat ze helpen tegen de processierups), maar omdat het zo leuk is om veel vogels in de tuin te hebben. En samen met de kleinkinderen af en toe stiekem te kijken of er al eitjes in liggen.

Zoals toegezegd hebben we de brief van Hans binnen de fractie besproken. Dan blijkt dat toch een lastige discussie. Een zoektocht tussen feiten en beleving. Tussen argumenten voor bestrijding en het beeld op straat. Het spanningsveld tussen het bordje ‘biologische plaagbestrijding’ en de nevel over de koffietafel.
Als fractie zijn we er niet helemaal uit. We weten er toch te weinig van. Om tot een standpunt te komen, hebben we de belangrijkste informatie op een rij gezet. Zie elders op deze site.<<Naar meer info>>
Het lijkt een keuze tussen ‘voorkomen van huid- en longklachten’ of ‘de natuur op zijn beloop laten’. Tussen ‘jeuk van de rups’ of ‘jeuk van Xentari’.
We vinden het wel belangrijk te weten wat hoe onze inwoners hierover denken. Niet alleen de roeptoeters (pro of contra) op Twitter, de stadse betweters en de belangenclubs…, maar onze eigen inwoners. Gelukkig hebben we sinds enige tijd ons opiniepanel. Hoe mooi is dat.
Bij deze dus de uitnodiging: heb jij een mening over de manier waarop de gemeente de eikenprocessierups bestrijdt…, vul dan de vragenlijst in. Alle deelnemers krijgen de bericht over de uitkomst.

Ben Nijboer
fractievoorzitter BurgerBelangen

Share.

Leave A Reply