Moet het gemeentehuis worden verbouwd, om te verduurzamen en om de werkplekken weer aan de huidige standaard te laten voldoen, of is het beter om een nieuw gemeentehuis te bouwen. Hierover spraken we donderdagavond tijdens het rond-de-tafelgesprek. Na een presentatie van wethouder Breun Breunissen en toelichting van onderzoeksbureau HEVO was het aan de gemeenteraad om een richting mee te geven.

De fractie van Burgerbelangen geeft de voorkeur aan een nieuwbouwscenario in de spoorzone. Van de scenario’s die zijn onderzocht vraagt dit weliswaar de grootste investering. Verdeel je die kosten over de jaren dat het gemeentehuis mee moet gaan, dan is het echter de voordeligste keuze. De jaarlijkse lasten zullen bij nieuwbouw aanzienlijk lager liggen dan wanneer het huidige gemeentehuis wordt verbouwd.

Daarbij komt dat bij nieuwbouw in de spoorzone er een woningbouwlocatie in het centrum van Raalte bijkomt. Een prachtige locatie, waar bijvoorbeeld appartementen kunnen worden gerealiseerd. Ook kan het verhuizen van het gemeentehuis naar de spoorzone de aanjager van die locatie zijn.

Als de spoorzone ontwikkeld kan worden, dan is dat een zeer interessante locatie voor bedrijven die zich in Raalte willen vestigen. Want het is op 12 treinminuten vanaf Zwolle. En waar kun je nu nog een nieuw kantoor bouwen pal naast een station?

Wat is het beste voor Raalte?
Bij onze voorkeur hebben we de vraag: wat is het beste voor Raalte centraal gesteld. De combinatie van de laagste jaarlijkse lasten, de kans op meer woningbouw in het centrum én het realiseren van een aantrekkelijke kantoorlocatie pal naast station Raalte maken dat onze fractie de voorkeur aan dit nieuwbouwscenario geeft.

Daarbij hebben we wel uitdrukkelijk aan de wethouder gevraagd om een go/no-go moment op het moment dat het nieuwbouwscenario concreter in beeld is gebracht. We willen immers als raadsfractie wel aan het stuur blijven, en blijven monitoren dat dit inderdaad de beste oplossing is.

Share.

BurgerBelangen Raalte is met zeven raadsleden de grootste coalitie-fractie van de gemeente Raalte.

Leave A Reply