Donderdag 7 november hebben we met de gemeenteraad de begroting voor 2025 vastgesteld. Burgerbelangen is erg enthousiast over deze begroting. Hieronder kun je onze inbreng tijdens de vergadering lezen.
Wat betekent deze begroting voor onze inwoners? Als je er cynisch naar kijkt, zul je zeggen: hogere lasten door de verhoging van de OZB. Maar bij Burgerbelangen zijn we niet cynisch. We zijn optimistisch en zien vooral veel mooie ontwikkelingen waar inwoners van profiteren.
Zo is er nieuw biodiversiteitsbeleid, en met deze begroting maken we verdere stappen. Een groene, natuurlijke omgeving vermindert stress, stimuleert sociaal contact en draagt bij aan een optimale ontwikkeling van kinderen.
Ook het nieuwe cultuurbeleid krijgt in deze begroting de aandacht die het verdient. Daarnaast gaan we voortvarend aan de slag met de woonopgave: er zijn veel nieuwbouwplannen. We dienen een motie in om moderne bouwvormen te stimuleren, zoals natuurinclusief bouwen, om zo meer duurzaam en toekomstbestendig te bouwen.
De aandacht moet niet alleen liggen op het aantal huizen, maar ook op de kwaliteit van het wonen, zowel in bestaande als in nieuwe wijken. Daarom zijn we blij dat er geld is vrijgemaakt voor nieuwe kunstwerken. Groene wijken met kunst zorgen voor een fijne leefomgeving.
In de buitenruimte zien we bijvoorbeeld Strunk, het Overijssels kanaal en de MOK werfjes. We zijn benieuwd naar een update van de wethouder over de voortgang hiervan. Daarnaast zien we een samenleving die druk is met de toekomst van kerkgebouwen. Betrokken organisaties hebben behoefte aan duidelijkheid over de rol van de gemeente, en we vragen de wethouder hierbij hoe de gemeente van plan is deze organisaties te helpen.
Daarnaast zijn we blij dat de hoogspanningskabels onder de grond worden gelegd, wat een duidelijke verbetering is voor onze inwoners.
We kunnen wel focussen op nieuwe ontwikkelingen, maar de basisvoorzieningen in onze bestaande wijken moeten ook op orde zijn. Helaas horen we nog regelmatig klachten, bijvoorbeeld over ontoegankelijke stoepen. Kortom: achterstallig onderhoud door gebrek aan budget.
Bij het toekomstbestendig maken van dorpen en wijken wordt een integraal plan gemaakt om een wijk te verbeteren. Een integrale aanpak is mooi, maar moet niet ten koste gaan van snelheid. Een vraag aan de wethouder is: moet voor al het achterstallige werk het volledige plan af zijn? Kunnen we niet alvast stoepen verbeteren waarvan we zeker weten dat ze niet opengebroken hoeven te worden voor rioleringswerkzaamheden? Het is een afweging tussen integraal plannen en direct problemen oplossen: ook dat laatste is belangrijk!
We vinden veiligheid in de wijken ook belangrijk. Er wordt nog vaak hard gereden. Vandaar dat we een motie indienen om, vanuit een positieve insteek, meer aandacht voor de snelheidslimieten te vragen.
In die lijn is het ook goed dat het huidige niveau van speelplaatsen gehandhaafd gaat worden, en dat daar extra geld voor is. Dit jaar luidde Jantje Beton het “buitenspeelalarm”. In 2 jaar tijd is het aantal kinderen dat dagelijks buiten speelt zonder een volwassene erbij gehalveerd, naar nog maar 13% die dat doet. Hoe belangrijk is het dan dat er goede speelplaatsen zijn.
We zijn trots op de rol van sport in onze gemeente. Dankzij veel actieve verenigingen en de inzet van vele vrijwilligers kunnen inwoners sporten, en dat is waardevol.
Daarnaast is de OZB-compensatie voor sportverenigingen goed nieuws. Dit was een belangrijk punt in het Burgerbelangen-verkiezingsprogramma, dus het is mooi dat dit nu gerealiseerd wordt. Minder vaste lasten betekent meer budget voor de leden of lagere contributie.
We vragen de wethouder om dit voorbeeld uit Raalte met de VNG te delen. De VNG zoekt namelijk naar goede voorbeelden van hoe dit kan, op verzoek van de minister, omdat dit vaak lastig blijkt te zijn.
Afsluitend zijn we blij met het onderzoek naar ‘Eenvoudig geregeld’ in het kader van de strategische raadsagenda. We hopen dat we straks tot interessante inzichten komen om de dienstverlening van de gemeente te versimpelen.
In dat verlengde doen we hier nog een oproep om blijvend te denken aan: Hoe kan het makkelijk. Neem de herijking van het subsidiebeleid. We doen nu alvast een oproep tot eenvoud. Aanvragers moeten straks uitleggen hoe ze bijdragen aan gemeentelijke doelen, en dat gaan meten. Het risico is dat je hierbij én meer werk vraagt van aanvragers, en als gemeente meer capaciteit nodig hebt om dit weer te controleren en begeleiden. Kijk hier op een slimme manier naar!
Samengevat: de gemeente wordt een nog mooiere plek om te wonen. En aan ons als raadsleden de taak om ons hard te blijven maken voor een gemeente die op een slimme manier dingen eenvoudig regelt.