De discussie over betaald parkeren in Raalte staat niet op zichzelf. Op veel andere plaatsen speelt dezelfde discussie. Daarnaast zijn er steeds meer plaatsen waar het betaald parkeren is afgeschaft. Een boeiende vraag is dan: hoe is het daar gegaan? Eén van de voorbeelden is Ootmarsum. Daar werd betaald parkeren afgeschaft in 2011. Helaas zijn er daar geen metingen gedaan naar het effect, mede omdat men van mening was dat er veel factoren zijn die óók invloed hebben op de bezoekersaantallen. Voorbeelden van die factoren zijn de evenementen die plaatsvinden en bijvoorbeeld de vraag hoeveel reclame er gemaakt wordt.

Bij de discussie die aan het afschaffen voorafging was er wel enige vrees voor misbruik door langparkeerders die de plekken vlak bij de supermarkten in beslag zouden nemen. B

Bij navraag (najaar 2015) bleek echter:  Sinds het afschaffen in 2011 zijn er nooit problemen geweest. Wel is op bepaalde plaatsen (bij de bakker en de slager) een blauwe zone ingevoerd om langparkeerder te weren. Voor langparkeerders, overwegend winkelpersoneel, zijn speciale locaties aangewezen. “De handhavingskosten voor de blauwe zones zijn minimaal. Voor dit parkeerregiem is zoveel draagvlak dat handhaven nauwelijks nodig is. Heel af en toe, als er klachten komen, wordt er even strenger gehandhaafd en dan gaat het weer maanden goed”, zo werd gemeld vanuit Ootmarsum.

Heeft u meer informatie over de ervaringen rond afschaffen van betaald parkeren in Ootmarsum (of elders): stuur dan een reactie naar info@burgerbelangenraalte.nl of plaats een reactie onder dit artikel.

 

Share.

Leave A Reply