“Wat we missen is een soort Plaatselijk Belang voor het  buitengebied. Een spreekbuis én belangenbehartiger voor alle inwoners van het buitengebied. Nu is het gebied soms een prooi voor projectontwikkelaars die zonnepark-euro’s ruiken. Of denken mensen uit de stad dat boeren het buitengebied verprutsen. Het zou goed zijn als er club was die zegt: blijf van ons mooie buitengebied af!”.
Deze hartenkreet was deze week te horen tijdens het BurgerBelangen-zomerprogramma ‘Buitengebied, prooi of parel’. Het was de eerste van twee bijeenkomsten over dit thema.

Aan de hand van een presentatie van Harry ten Have (van Groenadviesbureau Ten Have) werden alle actuele ontwikkeling op een rij gezet. Duidelijk werd dat het buitengebied de komende jaren voor flinke uitdagingen staat. Zo is er stikstofdiscussie waarbij feiten en belangen vaak vertroebeld worden, en daarnaast de opkomst van zonneparken. Voeg daarbij toe dat de komende 10 jaar ruim 100 boeren zullen stoppen en er 300.000m2 aan agrarische gebouwen leeg komt te staan.
Tijdens de tweede avond (woensdag 30 juni) wordt stilgestaan bij de vraag welke acties de komende jaren nodig zijn om de kwaliteit van het buitengebied in Salland te behouden en uit te bouwen.
Extra gast is dan een jonge melkveehouder, Wout Hofhuis uit Heino,  die altijd op zoek is naar een goede balans tussen bedrijfsvoering en de maatschappelijk doelen als duurzaamheid. Hij geeft zijn visie op de toekomst van het buitengebied in Salland.
Zowel leden als niet-leden kunnen deelnemen. Aanmelden kan door een mail te sturen naar fractie@burgerbelangenraalte.nl. Aanvang 19.30uur. Eindtijd 21.30uur.

Share.

Leave A Reply