Column:
(deze column is eerder (op 27 juni 2017) geplaatst op www.sallandcentraal.nl)

Het is weer zover. Deze maand praten we voor de zoveelste keer in de gemeenteraad over De Zegge, over het stortgat, de zoekgeraakte PVC-buisjes, de opgelegde geheimhouding, de verloren rechtszaak, wat-het-de-inwoners-allemaal-gekost-heeft en de wie-is-verantwoordelijk-vraag.  Is er één dossier in de geschiedenis van politiek Raalte geweest die méér tijd, energie en geld heeft gekost dan deze? Ik denk het niet.

Hoe dan ook: deze soap krijgt zeker nog één aflevering. De laatste cliff-hanger was dat belangrijke informatie nog ontbrak om tot een totaalbeeld te komen, en het college moest haar mening geven over het onderzoeksrapport. Oei, zou je zeggen: dat gaat nog één keer spetteren. Of toch niet. Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen hoe het zal gaan. Kritische fracties zullen aan de orde te stellen wat er allemaal fout is gegaan, en hebben een makkie: er ís immers veel fout gegaan. Daar staat tegenover dat GB en CDA tevreden zullen tamboereren dat ze ‘blij zijn met de openheid’ en dat het hen er vooral om gaat dat ‘geleerd wordt van de fouten’. Ja, ja. Als het in de Tweede Kamer zo zou gaan dan zaten de ministers Ivo Opstelten, en de staatssecretarissen Fred Teeven, Wilma Mansveld en Frans Weekers er nu nóg! Maar ja, Raalte is de Tweede Kamer niet, zullen we maar zeggen.

Hoe dan ook: de uitkomst van het komende debat staat eigenlijk al vast. Er zal pittig gedebatteerd worden. En misschien rolt er nog een motie van afkeuring uit, maar die zal dan verworpen worden met pakweg 14 tegen 11. Ben ik nu te cynisch of te negatief? Of gewoon realistisch.
Inmiddels ligt er wat mij betreft wel een andere vraag op tafel. Namelijk de vraag: wat is voor onze inwoners het beste? Wat willen zij?
A) Zitten zij er op te wachten
* dat er andermaal een punt wordt gemaakt van het feit dat een wethouder maandenland zelfs de burgemeester niet informeerde over het gevonden stortgat?
* dat er een punt wordt gemaakt van de naïviteit van de jurist die het niet fataal vond dat cruciaal bewijsmateriaal (de PVC-buisjes) verloren is geraakt?
* dat er een punt wordt gemaakt dat ‘de raad’ helemaal niet zo eensgezind was over de rechtszaak, als men wil laten geloven. Insiders weten: er lag slechts één partij op ramkoers!
* dat er een punt wordt gemaakt van het feit dat ambtenaren de ruimte kregen om te kiezen voor de duurste manier (€ 80.000,=) om asbest te verwijderen? Zonder de wethouder te informeren!
* dat er nógmaals een punt wordt gemaakt van het feit dat het geblunder de inwoners van Raalte heel veel geld –en onnodig veel geld- heeft gekost?
*dat er een punt wordt gemaakt van…, vult u zelf maar verder in.

Of….
B): Bent u er wel klaar mee? Vindt u dat er lang genoeg (of veel te lang) over gesoebat is. En dat we onze energie moeten steken in de zaken die vandáág spelen, of morgen. Dát is volgens mij de kernvraag: Gaan we een punt máken, of gaan we, in het belang van de inwoners, vooral een punt zétten?

Ik ben er wel uit. Maar wat vindt u?
Ben2017

 
Ben Nijboer, raadslid BurgerBelangen

Share.

Leave A Reply