Column
(deze column verscheen eerder -op 25 juli 2017- op SallandCentraal)

Het kan niemand meer ontgaan. De vakantietijd is in alle omvang aangebroken. In de politiek heet dat trouwens ‘reces’. Bij het schrijven van deze column vroeg ik me ineens af waarom dat ‘reces’ heet en niet gewoon ‘vakantie’. Via Google vond ik een overzicht met maar liefst twaalf verschillende betekenissen, waaronder: vakantie van Tweede Kamer, vakantie van bestuurders , vakantie van gemeenteraad, uitstel, maar ook: vakantie voor hen die het niet verdienen… Huh? Ik heb er geen nadere verklaring voor kunnen vinden; vond het vooral grappig.

Vakantie voor hen die het niet verdienen…. Leuke gespreksstof voor een zwoele zomeravond. We kunnen dan uitgebreid discussiëren over de vraag of het terecht is dat de Tweede Kamer (naast het royaal Kerstreces en Paasreces) ook in de zomermaanden volledig plat ligt. In het Europese parlement schijnt dat nóg langer te zijn, en gaat deze definitie volgens mij wel op.   Hoe dan ook: in de lokale politiek zijn de pauzes veel korter. Een paar weken hooguit. In juli en augustus zijn er inderdaad weinig vergaderingen, maar de rest van het jaar is het doorgaans ‘volle bak’.

Vrijwel dagelijks krijgen we ingezonden brieven, uitgaande persberichten, besluitenlijsten van het college of brieven van organisaties die (nu de meeste partijen bezig zijn om de ingrediënten voor verkiezingsprogramma te verzamelen) hun prioriteiten doorgeven. Het mooie van deze vakantietijd is echter dat er wat extra tijd is om aandacht aan deze brieven te besteden. Juist omdat er minder vergaderingen zijn. Oftewel: mocht u nog punten onder de aandacht willen brengen…., schroom niet.

Vakantie voor hen die het niet verdienen. Het blijft toch wat hangen merk ik. Dit kán haast niet kloppen.

De raad van Raalte heeft vorige week het seizoen afgesloten met een pittige vergadering die om 19 uur begon en pas na 23 uur eindigde. Op de agenda onder andere het slotdebat over de Zegge VII, oftewel het stortgatdebacle. Het was zo ongeveer de 248-ste vergadering over dit onderwerp dat op papier bol stond van de spanning. Zou wethouder Wagenmans écht door het stof gaan? Zou er nog eerherstel van Ben Haarman komen? Durven CDA en GB het achterste van de tong laten zien? Het gebeurde allemaal niet. De hele soap ging als een nachtkaars uit… Deels wellicht omdat het inderdaad de 248-ste keer was dat de raad erover sprak. Deels omdat het simpelweg niet goed is om vier uur achter elkaar te vergaderen. Maar deels wellicht ook omdat er grote behoefte was om nog vóór de vakantie een punt te zetten achter dit dossier.

Vóór de vakantie, de welverdiende vakantie…., al zeg ik het zelf. Zeker als je bedenkt dat de meeste raadsleden het raadswerk doen náást een gewone baan, en ook nog een gezin hebben..   Ik ga er in ieder geval van  genieten. Beetje bureau opruimen, beetje afstand nemen, beetje bezig met de planning voor dit najaar, klussen, ik ga wat bezoekjes afleggen, een weekje weg, wekelijks een column schrijven en ga zeker ook een kijkje nemen bij de houtdorpen. Maar alles, en vooral, in een vakantietempo.

Vakantie voor hen die het niet verdienen… het moet niet gekker worden.

Ben Nijboer, raadslid BurgerBelangen.
Ben2017

Share.

Leave A Reply