De fractie van BurgerBelangen zal niet instemmen met het voorstel om de ophaalfrequentie van de grijze container te halveren. De belangrijkste reden is dat volgens BurgerBelangen met name jonge gezinnen en ouderen er de dupe van zullen zijn. Uit de cijfers blijkt dat pakweg 5000 huishoudens vaker dan 6 keer per jaar de container met restafval aan de weg zet. 1500 Gezinnen zetten deze zelfs elke vier weken aan de weg. Je hoeft geen helderziende te zijn om te weten dat dit voor een groot deel huishoudens met kinderen zijn, ouderen met incontinentieproblemen, en de minder validen.

BurgerBelangen vindt het trouwens vreemd dat juist nú voorgesteld wordt om richting ‘omgekeerd inzamelen’ te gaan. Uit de stukken blijkt immers dat Raalte op alle fronten goed op schema ligt om aan alle richtlijnen te voldoen. In 2014 werd nog maar 61% van het afval hergebruik, vorig jaar was dat al 70% dus zijn er volop kansen op in 2020 op 70% te komen. Dus is er geen echte urgentie om inwoners extra te dwingen er een schep bovenop te doen. Wij denken dat je met een beetje creativiteit veel inwoners ook wel op een positieve manier kunt verleiden om aan afvalscheiding te doen”.

Overigens is de fractie wel blij met het gratis maken van de afvoer van GFT-afval en de compensatie voor de mensen in het buitengebied voor het feit dat daar geen groene containers worden opgehaald. We hebben dat vorig jaar al voorgesteld, maar dat werd indertijd afgewezen omdat het niet uitvoerbaar zou zijn. Het kan dus wél. We zijn blij dat dit nu alsnog is opgepakt.

Share.

Leave A Reply