De discussie over betaald parkeren in Raalte staat niet op zichzelf. Op veel andere plaatsen speelt dezelfde discussie. Daarnaast zijn er steeds meer plaatsen waar het betaald parkeren is afgeschaft. Een boeiende vraag is dan: hoe is het daar gegaan? Eén van de voorbeelden is Lochem. Daar werd betaald parkeren afgeschaft in 2013.

Hoe was de situatie vóór afschaffing?
Lochem was een plaats met één van de laagste parkeertarieven (€0,46 per uur). In 2012 stelde het college voor om de tarief op te trekken naar €0,70 per uur.

De gemeenteraad besliste echter anders. Zij besloot tot afschaffen en daarvoor in de plaats te werken met blauwe zones. Binnen de grachten met een maximaal toegestane parkeertijd van twee uur. Tevens tien zogenoemde shop&go-plaatsen met een maximum parkeertijd van een half uur. Deze Shop&go-plaatsen waren vooral bedoeld voor een snelle boodschap in het centrum. Het afschaffen kostte Lochem zo’n € 84.000. Bij de besluitvorming speelde mee dat de parkeerautomaten aan vervanging toe waren.

(bron: www.verkeersnet.nl/Lochem)

Wat was het effect?
Er is geen uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten. Sinds afschaffing van het betaald parkeren is (in tegenstelling tot dalende bezoekersaantal in andere dorpscentra) het aantal bezoekersaantal niet gedaald. Dit wordt gezien als het positieve effect van afschaffen betaald parkeren).

Heeft u meer informatie over de ervaringen rond afschaffen van betaald parkeren in Lochem (of elders): stuur dan een reactie naar info@burgerbelangenraalte.nl of plaats een reactie onder dit artikel.

 

 

Share.

Leave A Reply