(opiniestuk)

Bijna dagelijks verschijnen er berichten in de media over één van de belangrijkste beroepsgroepen binnen onze gemeente: de boeren. Recent kregen we nog een verzoek van de redactie van SallandCentraal om iets te vinden van de stelling dat heel Salland over tien jaar biologisch zou moeten zijn. Ik heb dat verzoek toen even laten liggen, met name om er eerst eens goed voor te gaan zitten. Voordat je het weet beland je immers in een wij-zij discussie, of word je beschuldigd van het naar de filistijnen helpen van de aarde, terwijl je slechts een lans probeert te breken voor een broer, zwager of oom die zich elke dag in het zweet werkt om zijn bedrijf naar eer en geweten te runnen.

Nu ken ik veel boeren en weet 100% zeker dat 99% van onze Sallandse boeren op een goede manier en met grote passie en verantwoordelijkheid hun vak uitoefenen. Daar doet de enkeling die er soms een potje van maakt niets aan af.
Vrijwel elke boer is dagelijks bezig om steeds beter te worden, om het dierwelzijn te vergroten, het erf netjes te verzorgen. Helaas worden ze daarbij vaak tegengewerkt door verouderde starre regels of door (alweer) een incident die de prijzen omlaag knikkert. Ook Raalte kent diverse regels en beperkingen waar de boeren gewoon last van hebben als ze willen innoveren. Kijk alleen al naar de beperkingen als het gaat om leegstaande gebouwen. Daar word je niet vrolijk van. Gelukkig zien we een kentering in deze regelzucht, en als BurgerBelangen zullen we ons zeker inzetten dat deze omslag ook echt wordt omgezet in daden.
Zoals gezegd: de boeren die ik ken staan absoluut open voor nieuwe ontwikkelingen. Toen we bezig waren om glasvezel naar Salland te halen, waren het vooral de boeren die zich als eerste inschreven. “Hebben we nodig voor de onze toekomst”, zo wisten ze. De enkeling die afwachtte fluisterde ons in vertrouwen, en met een tikkeltje schaamte, toe: ‘We willen wel, maar kunnen het niet betalen..’.
Daarmee ligt een volgend feit op tafel: Voor heel veel boeren is het leven, zacht uitgedrukt, bepaald geen vetpot. En áls de melk- of varkensprijzen eindelijk goed zijn, doet menigeen bij het avondeten een schietgebedje om te vragen of het volgende virus, schandaal of boycot asjeblieft, asjeblieft, asjeblieft nog even mag uitblijven.
Wie kent niet de verhalen van boeren die tot hun nek in de schulden zitten omdat ze geïnvesteerd hebben simpelweg omdat niet-investeren geen optie was. Of de verhalen van boeren die 80 uur per week werken om de vaste lasten te betalen en waarbij de vrouw of zoon buitenshuis werkt voor de boterham. Het is de schrijnende paradox tussen wíllen, moéten en kúnnen investeren. Deze lastige strijd woedt al decennia en zal ook nog wel aanhouden. In deze context zien we de opkomst van biologische bedrijven, verkoop aan huis en de winkeltjes met streekproducten.

Dat innovatieve van onze boeren is trouwens niet nieuw. Van oudsher hadden we al een varkensproefboerderij (aan de Drosteweg in Raalte), en proefboerderij in Heino (Aver Heino) waar tientallen jaren onderzoek werd gedaan naar mogelijkheden om de sector op een hoger plan te brengen. Het maakt dat innoveren en verbeteren in de genen van onze boeren zit. Een deel legt zich toe op het doorontwikkelen van de traditionele sector. Een ander deel richt zich de biologische tak. Hoe mooi willen we het hebben! Ik ben er heilig van overtuigd dat dit heel goed samen gaat en ik kan me dan ook écht ontzettend storen aan ongenuanceerde berichten die slechts tot doel lijken te hebben anderen te beschadigen, of om de collega-boeren vanuit een eigen-wijsheid te kapittelen.

In het Dorpshuus Heino begon deze week de campagne ‘Heel Salland binnen 10 jaar biologisch’. Een prikkelende kop, met ronkende teksten in de media en als ondertoon dat de traditionele boeren onze aardbol verkloten. Terwijl talloze onderzoeken aantonen dat dit pertinent niet waar is. Integendeel:  Uit alle onderzoeken blijkt telkens weer dat onze boeren tot de absolute top horen. Bij al die ronkende teksten met verwijtende ondertoon denk ik telkens: Doe dat nou niet! Waar is dat nou goed voor! Geef elkaar nou gewoon de ruimte en de tijd om te innoveren. Gun elkaar intussen een goede boterham. Hou vooral ook op met valse berichten als zouden onze boeren niet deugen. Elkaar scherp houden mag, en moet! Maar wel gebaseerd op echte feiten.

Als BurgerBelangen zullen we in ieder geval niet meewerken aan onnodige betutteling van de boeren. De sector weet zelf drommels goed waar de uitdagingen liggen. De politiek moet zich beperken tot het voorkomen van excessen, en vervolgens vooral ruimte (en tijd) geven aan onze boeren om te doen waar ze –vaak in alle bescheidenheid- goed in zijn: zorgen voor ons dagelijks eten.

Ben Nijboer, raadslid BurgerBelangen.
Ben2017

 

 

(Dit artikel is op 20 november 2017 ook gepubliceerd op SallandCentraal)

Share.

Leave A Reply