Zo af en toe heb je dat. Dat je niets anders kunt doen dan diep zuchten. Dat je het gevoel hebt dat, wat je ook zegt en hoe logisch of simpel het ook is, er kennelijk krachten zijn die iets doordrukken. En dat het dan ook gebeurt. Deze week was er weer zo’n momentje.
Op vrijdagmiddag zat er een berichtje in de mailbox dat er veilige fietsoversteekplaatsen komen op drie plaatsen in Raalte en rondom het centrum van Heino. Mooi, eindelijk, dacht ik. Om enkele momenten later diep te moeten zuchten.

Al zeker tien jaar wordt er met regelmaat gepleit voor zebrapaden bij de Canadastraat, Dorpsstraat en Stationsweg in Heino, en bij De Zwaan, Domineeskamp en Schapenstraat in Raalte. Voor zover ik paraat heb hebben alle fracties in de raad hier al eens een stevig pleidooi voor gehouden. En dat doen ze niet omdat ze daar een persoonlijk belang bij hebben, maar omdat ze deze vragen uit de samenleving oppikken…

Zeker al tien jaar is dan de reactie dat er verkeersspecialisten zijn die daar geen voorstander van zijn omdat er binnen hun gebied deskundigen zijn die zeggen dat zebrapaden schijnveiligheid geven. Anderhalf jaar geleden hebben we de onderliggende rapportages opgevraagd, waaruit hooguit de conclusie te trekken is dat er geen conclusies te trekken zijn. De rapportages gaan allemaal over ongevallencijfers, en niet over de gemoedsrust, beleving en veiligheidsgevoel van de voetgangers.

De verwondering over deze hardnekkige weigering popt bij mij telkens op als ik in een andere stad of dorp rij en merk hoe ontzettend vanzelfsprekend het is om, bij het naderen van zebrapad vaart te minderen en al te stoppen nog vóórdat de voetganger aanstalten maakt om over te steken. En als voetganger merk je direct dat auto’s en fietsers gewoon stoppen. Soms zelfs als je niet eens van plan bent om over te steken. Wie kent dit niet! Hoeveel ervaringsdeskundigheid is nodig om dit te laten meetellen?
Ook de afgelopen twee jaar hebben meerdere partijen gepleit voor zebrapaden, met steevast als reactie dat we ‘allemaal willen dat er veilige oversteekplaatsen komen’. Tja, dan voel je de uitkomst eigenlijk al wel aankomen…
Het meest treurige is misschien wel dat er nu wél kosten worden gemaakt om de straat open te breken en er andere stenen in de doen. Voor hetzelfde geld (nu letterlijk bedoeld) kun je er witte en zwarte stenen inleggen.
Saillant in deze discussie is dat trots gemeld wordt dat ‘met ondernemers is overlegd’, alsof daarmee het draagvlak onder het winkelend publiek en de senioren is aangetoond…  Wat zou de uitslag zijn geweest als er een enquête was geweest onder inwoners over de vraag: waar voelt u zich het meest veilig bij? Was de gevreesde uitslag wellicht reden om die vraag maar niet te stellen?

Bij De Zwaan komt het zebrapad er eindelijk wél. En dat is goed nieuws voor de bewoners van Swaenewoerd, die straks veilig naar het centrum en terug kunnen lopen.

Is er dan helemaal niets goed aan de plannen? Zeker wel: er komt wél een zebrapad bij de Varkensmarkt in Raalte tussen de winkelstraat en De Zwaan: de looproute van en naar het centrum voor bewoners van Swaenewoerd. Eindelijk. Top. Daar hebben we vaak voor gepleit. Dus mooi dat het daar nu gaat gebeuren.

Maar wat de oversteekplaatsen bij centrum Heino, en Schapenstraat en Domineeskamp in Raalte betreft: dit is NIET waar de inwoners om gevraagd hebben.

Ben Nijboer
fractievoorzitter BurgerBelangen

 

Share.

Leave A Reply