Ben Haarman zal de lokale politieke geschiedenisboeken ingaan als de wethouder die moest aftreden omdat hij ervan beschuldigd werd dat hij, bij de verkoop van gronden aan de gemeente Raalte, het bestaan van een stortgat en asbestverontreiniging had verzwegen. Het leidde tot een ruim drie jaar durende juridische procedure, die uiteindelijk op alle punten door  Ben Haarman is gewonnen.

Saillant aspect in die procedure was het feit dat in het koopcontract een clausule was opgenomen, waarbij de gemeente verantwoordelijk zou zijn voor extra kosten bij vervuiling. Deze clausule bleek voor de rechter cruciaal. Verder blunderde de gemeente door het enige –vermeende- bewijs tégen Haarman, enkele gevonden PVC-buisjes waren zoekgeraakt. Het leidde tot een soap die de naam ‘stortgataffaire’ meekreeg.

Na de finale uitspraak (op 19 januari 2016) was er nog enige onzekerheid over de vraag of er nog een schadeclaimprocedure van de kant van Haarman zou komen. Op 9 mei 2016 maakte Ben Haarman echter middels een persbericht bekend dat hij, hoewel er wel argumenten voor waren, geen procedure zou starten. “Natuurlijk is mijn eer en goede naam beschadigd, maar het is tijd om er een punt achter te zetten. Ik wil en moet verder met mijn leven waarin ik me gelukkig met heel veel mooie en positieve dingen kan bezighouden”, zo stelde Haarman in het persbericht.

Beschrijving
Ben Haarman is geboren en getogen Raaltenaar. Hij groeide op op het boerenbedrijf van zijn ouders aan de Heesweg 44/44a in Raalte, om later dit bedrijf over te nemen. Hij verkocht dit bedrijf in 2006 aan de gemeente, om vervolgens elders –in de buurt van Heino- een nieuw bedrijf te starten.

Chronologie
* Haarman werd in 1990 raadslid voor het CDA.
* Op 15 november 2004 trad hij terug als raadslid, om als burger onderhandelingen te kunnen voeren over de verkoop van zijn bedrijf en gronden aan de gemeente Raalte. Raalte had die gronden nodig voor de ontwikkeling van bedrijventerrein de Zegge VII.
* In 2006 kwam hij, na nieuwe verkiezingen terug als CDA-raadslid.
* Op … april 2006 werd hij geïnstalleerd als wethouder, in een college met Jean Paul Gebben (VVD), Gerard Elferink (PvdA) en Jos Elshof (CDA). Alex Bolhuis was toen burgemeester.
In 2010 was Ben Haarman lijsttrekker voor het CDA, en kwam na de verkiezingen terug als wethouder, in een college met Carla Hoge (GB), Wout Wagemans (GB) en Roger de Groot (CDA). De installatie van het nieuwe college was op 27 april 2010.
Op 10 september 2012 trad Haarman terug als wethouder, nadat de gemeente hem aansprakelijk had gesteld voor de gevonden asbest en een stortgat. (zie boven).
Op 19 januari 2016 werd Haarman, in Hoger Beroep, door de rechter op alle punten inzake de stortgataffaire in het gelijk gesteld.
Op 19 mei 2016 meldde Haarman dat hij geen schadeclaim zal starten tegen de gemeente, vooral vanwege de behoefte om een punt te zetten achter de affaire.

Andere functies, voor zover bekend.
Eigenaar van een agrarisch bedrijf in Raalte, nabij Heino.
Samen met twee anderen eigenaar van een varkenshouderij in Moldavië.
Sinds maart 2013 voorzitter van LTO-Salland.

 

(NB: Op deze site van BurgerBelangen wordt elke dag, in de rechterkolom, een overzicht geplaatst van eerdere gebeurtenissen op deze kalenderdag)

Share.

Comments are closed.