De ‘stortgataffaire’ kost de gemeente Raalte in totaal ruim een miljoen euro. Kosten die voor rekening van de inwoners komen. Dat stelde Ben Nijboer van BurgerBelangen maandagavond (8/2/20106) tijdens de raadpleinsessie over de door de gemeente verloren rechtszaal tegen ex-wethouder Haarman.

Stortgat HaarmanBehalve de ruim 550 duizend euro die door de gemeente in kaart zijn gebracht, moet ook rekening worden gehouden met een schadeclaim. Haarman moest vanwege deze affaire in 2012 aftreden als wethouder en heeft al aangegeven de schade te willen verhalen. Bovendien werd een nieuwe fulltime wethouder aangesteld. De meerkosten hiervan liggen tussen de 300 en 500 duizend euro. Dat brengt de totale kosten vrijwel zeker op ruim een miljoen euro. Daarnaast is er de imag0schade.

Tijdens de raadpleinsessie bleek dat het college de rechtszaak doorzette ondanks stevige kritiek geuit tijdens vertrouwelijke bijeenkomsten met raadsleden en fractievoorzitters. Cruciaal voor het besluit de rechtszaak aan te spannen was de vermeende kracht van het -in het stortgat gevonden- bewijsmateriaal (PVC-buisjes)  en getuigenverklaringen. Later bleek dat het bewijsmateriaal al in de beginfase vernietigd was, en de gemeente het tijdens de juridische procedure moest doen met foto’s. Vervolgens verloor de gemeente de rechtszaak op alle aangegeven punten, met name omdat de bewijskracht van de foto’s onvoldoende bleek. Wethouder Wout Wagenmans heeft altijd ontkend dat het zoekraken van de PVC-buisjes cruciaal was. Uiteindelijk bleek dat juist wél cruciaal en fataal, zo bleek bij de 1e uitspraak, als bij de uitspraak in Hoger Beroep.

De wethouder verweert zich door te stellen dat hij geprobeerd heeft de inwoners van Raalte niet te laten opdraaien voor de kosten… Uiteindelijk is juist het tegenovergestelde het geval”, zo stelde Nijboer.

De affaire wordt opnieuw besproken tijdens de raadsvergadering op 25 februari a.s.

Share.

Leave A Reply