BurgerBelangen wil dat de gemeente Raalte op korte termijn groen licht geeft aan het initiatief van Kabelvrij Raalte om de hoogspanningskabels boven Raalte-dorp onder de grond te leggen. In februari van dit jaar deed de werkgroep een oproep om een quickscan te laten uitvoeren, waarbij concreet in beeld wordt gebracht wat voor Raalte-dorp de technische mogelijkheden en de kosten zijn. Tot op heden heeft dat niet geleid tot duidelijkheid. BurgerBelangen overweegt om bij de komende raadsvergadering het college met een motie tot actie te manen.

De hoogspanningskabels lopen onder andere dwars door de wijk De Vloedkampen.
De hoogspanningskabels lopen onder andere dwars door de wijk De Vloedkampen.

Met dit initiatief haakt de werkgroep in op een nieuwe landelijke regeling waarbij minimaal 75% van de kosten  van de verkabeling wordt betaald door Tennet. Binnen de provincie Overijssel zijn drie gemeenten aangewezen om voor deze regeling in aanmerking te komen, waaronder Raalte. Iedereen is ervan overtuigd dat dit een goed initiatief is, maar desondanks is er tot op de dag van vandaag geen duidelijkheid.

“We mogen deze kans niet verloren te laten gaan. Het is zaak dat we bij de begrotingsbehandeling duidelijkheid hebben over de kosten. Dat kan alleen als die scan inderdaad op korte termijn wordt uitgevoerd. Daarmee kunnen we een goed overwogen besluit nemen over vervolg en vergemakkelijkt het de lobby richting provincie om ook bij te dragen in de kosten”, aldus Ben Nijboer, raadslid voor BurgerBelangen.

Bij sommige huizen lopen de kabels zelfs óver de schuur heen..
Bij sommige huizen lopen de kabels zelfs vrijwel óver de schuur heen..

De werkgroep wil de hoogspanningskabels onder de grond leggen vanwege de gezondheids- en veiligheidsrisico en de overlast voor de omwonenden. BurgerBelangen steunt dit plan.  “Zeker nu deze kans op een presenteerblaadje wordt aangeboden, moet je niet treuzelen en deze met beide handen aangrijpen”.
In Raalte-dorp lopen er hoogspanningskabels dwars over de wijken Hartkamp, Langkamp en de Vloedkampen.

Share.

Leave A Reply