De oude Sallandse traditie van Paasvuren is binnen de gemeente Raalte veiliggesteld. Tijdens de raadsvergadering van 25 februari 2016 stemde de voltallige raad vóór het voorstel om inwoners van het buitengebied de mogelijkheid te geven om tijdens Pasen snoeihout te verbranden. Om dat te mogen moet éénmaal een vergunning worden aangevraagd, waarna deze vergunning voor 5 jaar geldt. Voor wie nog geen vergunning heeft, maar ook dit jaar al een paasvuur wil: geen nood. Op aandringen van BurgerBelangen werd toegezegd dat dit de komende week allemaal geregeld wordt.

Het scheelde niet veel of de particuliere paasvuren zouden tot het verleden behoren. CDA en GB hadden als bezuinigingsmaatregel eerder al besloten om een streep te zetten tegen elke vorm van ontheffing van het stookverbod. Met als gevolg dat ook deze mooie traditie onmogelijk gemaakt zou worden. “Tijdens de behandeling van de laatste begroting hebben we hen kunnen laten inzien dat dit óók een streep door de Paasvuren zou betekenen. Dat leidde tot een schrikreactie. Met deze correctie gevolg “, zo licht raadslid Ben Nijboer (Burgerbelangen) toe.

De afgelopen week pleitte hij voor verdere verruiming van de mogelijkheden om snoeihout te verwerken, met name omdat er geen enkele reden is om dit -in het buitengebied- aan banden te leggen. Het resultaat van deze inspanning was dat het college (dankzij een motie van BurgerBelangen, cda, VVD en LA) de opdracht heeft gekregen om, naast het branden tijdens Pasen, het verbranden óók toe te staan in de (snoei-)maanden maart en november. Het college heeft toegezegd dit te zullen uitwerken.

 

 

Share.

Leave A Reply