Er moeten snel enkele concrete acties komen om ZZP-ers en kleine ondernemers in de gemeente Raalte te helpen. Deze oproep deed BurgerBelangen donderdagavond tijdens een presentatie van de corona-situatie in de gemeente.

Tijdens deze presentatie bleek dat de gemeente alles uit de kast trekt om ervoor te zorgen dat niemand tussen wal en schip valt. Voor wie in financiële problemen komt kan de gemeente putten uit een speciaal potje voor knelgevallen. Diverse organisaties hebben daar inmiddels een beroep op gedaan.

Ondanks deze inzet zijn er echter veel signalen dat circa 200 ZZP-ers en kleine ondernemers niet in aanmerking komen voor de landelijke regelingen. Bij velen van hen staat het water tot aan de lippen. De gemeente krijgt op korte termijn extra ruimte om hen te helpen. Er komt namelijk een zogenoemde TONK-regeling (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten). Deze is bedoeld om terugval in inkomsten als gevolg van de coronacrisis op te vangen, en geldt vanaf 1 januari tot en met 30 juni.

De gemeente krijgt daarbij veel ruimte voor maatwerk, zoals de mogelijkheid deze met terugwerkende kracht toe te passen, en soepel om te gaan met de partner- en vermogenstoets. Zo blijft voor toepassing van deze regeling het vermogen wat in huizen of bezittingen zit, buiten beschouwing. Wij vinden dat de gemeente deze ruimte maximaal moet benutten en geen extra lokale drempels moet opwerpen.

Als fractie hebben we ook het voorstel gedaan om lokale ZZP-ers te betrekken bij het aanbieden van activiteiten voor jongeren. Er komen veel signalen over jongeren die perspectief missen, of gewoon leuke dingen willen doen. Schakel ZZP-ers die door de lockdown niet aan de slag mogen in, om activiteiten te organiseren voor jongeren, en laat de beste tien ideeën uitvoeren. Is goed voor de jongeren, en geeft ZZP-ers een inkomen. Het is zomaar een idee, die we graag inwisselen voor betere. Als er maar actie komt… De geldmiddelen liggen op de plank: zet ze dan ook in!

Het college heeft toegezegd binnen twee weken met een reactie te komen.

Share.

1 reactie

 1. hans hartholt on

  Beste Ben,

  Een leuk initiatief! Hou wel de concurrentie vervalsing in de gaten.
  je krijgt anders 2 economieën naast elkaar. 1 die overal aan moet voldoen en 1 die alle ruimte krijgt om leuke dingen te doen en waarbij voor de handhaving even opzij wordt gekeken.

  Living Village in Dalfsen was ook zoiets. Je weet van te voren dat je toch geen toestemming krijgt om permanent boomhutten in bossen te bouwen.

  groet,

  Hans

Leave A Reply